Du kanske har funderat på att lägga om taket hemma? Det är viktigt att takomläggningen sker på ett säkert sätt och med ett pålitligt slutresultat. Felaktigt lagda tak kan resultera i fuktskador eller i värsta fall att delar av taket rasar in. Du behöver också fundera på vilka material som är bäst just för ditt hus, och att även undertaket läggs på ett fackmannamässigt sätt.
När är det dags att byta taket?
Många frågar sig när det egentligen är dags för ett takbyte. Ett enkelt svar är förstås när det är trasigt, men ibland är det svårt att upptäcka mindre takskador i tid. Genom att utföra kontroller av ditt tak en till två gånger per år kan du snabbare hitta skador och förändringar. Om taket läcker kan detta ha skett under en längre tidsperiod. Risken finns att problemet inte uppdagas förrän du som husägare måste börja ställa in hinkar för att fånga upp vatten. Detta kan resultera i att den underliggande konstruktionen inklusive isolering och takstolar måste saneras och bytas ut.
Alla tak har sin egen individuella livslängd, vilket påverkas av vind, väder, geografiskt läge och hur väl taket lades första gången. Med ett gott underhåll bör taket kunna hålla i upp till fem decennier om det har lagts med betongpannor. Taket kan vara ännu mer hållbart om det lagts med dubbelfalsad plåt eller lertegel.
Välj rätt material
När du väljer takmaterial är det viktigt att ditt tak klarar vikten. Lertegel och takpannor har en mycket högre vikt än eternit eller plåttak. Lutningen på taket påverkar också vilka takbeläggningar du kan använda. Här kan det vara klokt att först ta råd av en erfaren takläggare som kan ge dig tips på vilka material som passar bäst. Det finns många olika produkter att välja mellan till taket. Deras pris och kvalitet kan variera mycket och du behöver se över många detaljer för att hitta rätt takmaterial. Även ytbehandlingen är viktig, då det kan påverka takets hållbarhet på längre sikt.
Säkerhet vid takläggning
Det är viktigt att tänka på säkerheten vid takläggning. Här är det nödvändigt att anlita en takläggare som har hög kompetens och som jobbar tryggt och säkert. För att förhindra att takarbetarna faller brukar de behöva använda olika sorters fallskydd. Utrustningen består bland annat av en sele som har ett säkerhetsblock och på så sätt dämpar fall. Takläggaren kan också sätta upp räcken i husets gavlar, fasad, direkt i taket eller i takfoten.
Minska klimatpåverkan
Många utgår i första hand från priset när de gör ett takbyte. Men det kan i längden löna sig att satsa på hög kvalitet på de material som används, vilket är bättre för miljön och de som ska vistas i huset. Tegel är ett av de mest långvariga takmaterialen. Framställningen ger relativt höga utsläpp men livslängden kan vara ända upp till hundra år.